×

The Pewter Corridor. Part of Shultz’s west wing extension, took its name from a collection of pewter displayed in the corridor in the 20th-century.

About

Inspired by Byzantine architecture, the corridor consists of eight square compartments each with a circular dome ceiling, connected by semi-circular arches. It was adopted by The Dumfries House Trust in a uniform grey colour, which was painted in the 1960s, most probably inspired by the minimalist movement that was an example of fashionable modernity at the time.

It was only through old photographs that the original ‘Adam revival’ design paintwork was known. In 2010, the careful scraping away of paint in one section revealed the original polychrome decoration. This section was then used as a template to restore the rest of the corridor to its former vibrant glory. One of the domed sections revealed has been left unrestored and instead conserved with its original historical paintwork.

The ceilings were restored by Mark Nevin (a former world champion painter) of Nevin of Edinburgh, with the assistance of apprentices, some of whom were as young as sixteen.

The corridor runs alongside the east side of the Tapestry Room, and provides a link between the west stair and the Blue Drawing Room. The floor boards are made of untreated oak, very possibly from the estate, which had a working sawmill until the late 1970s.